Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.08.2011

Dežurna posadka helikopterja SV ta teden izvaja nujne helikopterske medicinske prevoze

Ta teden je dežurna posadka helikopterja SV na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku dežurna za potrebe prevozov v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči (HENMP). To nalogo opravlja izmenično z dežurno posadko letalske enote Policije, s katero si delita naloge reševanja v gorah in HENMP, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključnega pomena za ohranitev življenja.
V torek, 23. avgusta, je tako posadka izvedla nujen helikopterski medicinski prevoz bolnika iz bolnišnice Izola v UKC Ljubljana.
Včeraj, 24. avgusta, je helikopter SV na heliportu pri UKC Ljubljana pristal kar dvakrat. Prvič je okrog 14. ure posadka prepeljala obolelo osebo iz bolnišnice v Šempetru, okrog 20. ure pa je prepeljala še bolnika iz Šoštanja.
Ta prevoz je hkrati pomenil 105. letošnjo reševalno akcijo dežurne posadke 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Pri tem je posadka helikopterja skupaj s tričlansko reševalno ekipo letos prepeljala že 116 ponesrečenih oziroma obolelih oseb, 315 reševalcev ter 11.000 kilogramov medicinske opreme, za te namene pa je naletela skupno 145 ur.
Letošnje število reševalnih akcij je tako primerljivo s številom reševanj v preteklih letih, ko se predvsem v poletnih mesecih in visoki planinski sezoni kljub številnim opozorilom ter nasvetom pristojnih organov o varni hoji v gore žal zelo poveča število tovrstnih reševalnih akcij.
Poleg dežurne posadke na Brniku, ki je vsak dan v vidnem delu dneva v 15 minutah pripravljena za polet, je v dveh urah pripravljena tudi posadka drugega helikopterja bell 412. Ta je bila aktivirana včeraj, ko je iz bolnišnice v srbski Kikindi v UKC Ljubljana prepeljala pripadnico SV Ireno Avbelj, ki se je huje poškodovala med doskokom na tamkajšnjem evropskem padalskem prvenstvu v klasičnih disciplinah.
V preteklih petih letih je bilo tako iz tujine s pomočjo helikopterja SV evakuiranih pet huje poškodovanih oziroma obolelih pripadnikov SV ter civilna oseba.