Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.01.2011

Dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske reševala tudi pretekli vikend

Dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske je v preteklem vikendu izvedla tri reševalne akcije. V petek, 14. januarja, je posadka izvedla nujni prevoz obolele osebe v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči (HENMP) iz bolnišnice Brežice v UKC Ljubljana.


Včeraj, 16. januarja, je posadka dvakrat reševala v gorah. Okrog 14. ure je poletela na območje Male Mojstrovke, kjer si je planinka poškodovala ramo. Reševalci GRS Bovec so ob pomoči helikopterja Slovenske vojske oskrbeli poškodovanko, posadka helikopterja pa jo je nato prepeljala v splošno bolnišnico Jesenice v nadaljnjo oskrbo.
Helikopter je bil znova aktiviran že okrog 16. ure, ko je v kamniških planinah, v dolini Kamniške Bele, med sestopanjem po brezpotju planinki zdrsnilo po skalnatem terenu. Ustavila se je 50 metrov nižje, hudo poškodovana po glavi in brez zavesti. Reševalci GRS Kamnik in posadka helikopterja Slovenske vojske so poškodovano planinko oskrbeli in jo prepeljali v ljubljanski klinični center, vendar je med prevozom žal podlegla poškodbam.
V letošnjem letu je dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovala štirikrat, pri čemer je prepeljala štiri poškodovane ali obolele osebe, osem reševalcev in preko 200 kg medicinske opreme ter naletela skupno pet ur.