Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.08.2011

Dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske preko podaljšanega vikenda aktivirana petkrat

Tudi v tem, podaljšanem vikendu dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske na žalost ni mirovala, saj je bila aktivirana kar petkrat.

V petek, 12. avgusta, je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno helikoptersko reševalno ekipo in reševalci GRS Bohinj najprej sodelovala v reševalni akciji na planini Krstenica na območju Bohinja, kjer se je okrog 12. ure poškodovala planinka. Poškodovano planinko so prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Takoj zatem je posadka odletela na Krvavec, kjer si je okrog 13.30 planinka pri padcu poškodovala glavo. Pomagali so ji reševalci GRS Kranj in dežurna helikopterska reševalna ekipa. S helikopterjem Slovenske vojske so ponesrečenko prepeljali v ljubljanski Univerzitetni klinični center.

V nedeljo, 14. avgusta, je posadka posredovala kar trikrat. Prvič že ob 9. uri, ko se je na planini Mala Poljana nad Tržičem pri obhodu živine v domačinko zaletela telica in ji zlomila nogo nad gležnjem. Posredovali so reševalci GRS Tržič in dežurna helikopterska reševalna ekipa, ki so ponesrečenko na kraju oskrbeli, dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske pa jo je prepeljala v jeseniško bolnišnico.

Naslednja reševalna akcija je sledila že ob 15. uri, ko je planinki pri sestopu s planine Preval proti dolini Drage zdrsnilo v 50-metrsko grapo. Planinko, ki si je poškodovala glavo in hrbtenico, so reševalci GRS Radovljica oskrbeli ter prenesli do primernega mesta, kjer jo je prevzela dežurna helikopterska reševalna ekipa, posadka helikopterja pa jo je prepeljala do jeseniške bolnišnice.

Takoj po pristanku helikopterja v matični bazi je bila dežurna posadka znova aktivirana. Tokrat je ob 17. uri na pobočju Mangarta zdrsnilo tuji planinki, ki si je poškodovala glavo. Oskrbeli so jo gorski reševalci postaje GRS Bovec in dežurna helikopterska reševalna ekipa ter jo ob pomoči dežurne posadke helikopterja Slovenske vojske prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

V letošnjem letu je dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske izvedla že 96 reševalnih akcij. Pri tem je prepeljala 108 ponesrečenih oziroma obolelih oseb, 287 reševalcev in 10.000 kg medicinske opreme ter za te namene naletela skupno 133 ur.

FOTO: Helikopter Slovenske vojske med reševalno akcijo (Foto: slika je simbolična, avtor Igor Zlodej, GRS Bovec)