Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.02.2012

Dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske februarja izvedla štiri reševalne akcije

V letošnjem februarju je dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske izvedla štiri reševalne akcije s pomočjo helikopterja, pri čemer je prepeljala štiri poškodovane ali obolele osebe, 12 reševalcev, preko 400 kg medicinske opreme in naletela skupno sedem ur.

V sredo, 15. februarja, je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z reševalci Gorske reševalne službe Tolmin izvedla reševanje poškodovanega alpinista, ki ga je pod seboj pokopal odlomljeni zaledeneli Gregorčičev slap v bližini vasi Vrsno pri Kobaridu. Poškodovanca so s helikopterjem Slovenske vojske dvignili na bližnjo planoto, kjer so ga oskrbeli in pripravili za polet do kliničnega centra v Ljubljani.

V petek, 17. februarja, je posadka posredovala pri reševanju planinca, ki se je zaplezal pod južnim pobočjem Storžiča in ga k sreči nepoškodovanega ob pomoči reševalcev Gorske reševalne službe Kranj prepeljala v dolino.

V soboto, 18. februarja, je na poti s Kamniškega sedla proti Brani zdrsnil planinec in pri tem na kraju nesreče podlegel poškodbam. Posadka helikopterja Slovenske vojske ter gorski reševalci postaj Celje in Kamnik so locirali mesto zdrsa ter ga prepeljali v dolino.

V soboto, 25. februarja, si je pri sestopu s Kredarice proti dolini Krmi, pri Arhovi glavi, tuji planinec poškodoval nogo. Reševalci Gorske reševalne postaje Mojstrana in dežurna ekipa za reševanje v gorah so ob pomoči posadke helikopterja Slovenske vojske poškodovanega oskrbeli in prepeljali v Kranjsko Goro.

Letos je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske do zdaj sodelovala v 11 reševalnih akcijah, pri tem prepeljala 11 poškodovanih ali obolelih oseb, enkrat posredovala pri gašenju požara ter naletela skupno 16 ur. Stroški uporabe helikopterja v letošnjih reševalnih akcijah trenutno znašajo 42.650 evrov.

Število nesreč je na srečo letos zaenkrat manjše kot v enakem obdobju lani, ko je posadka helikopterja Slovenske vojske v 15 reševalnih akcijah prepeljala 18 poškodovanih ali obolelih oseb ter pri tem naletela skupno 22 ur.


Foto: helikopter SV med reševanjem na slapu v Vrsnem (foto: Miljko Lesjak, GRS Tolmin)