Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.04.2013

Dežurna helikopterska posadka SV marca poletela v osmih reševalnih akcijah

Dežurna helikopterska posadka je marca poletela v osmih reševalnih akcijah. Nazadnje je poletela v sredo, 27. marca, nad planino Dovška Rožca, od koder so poškodovanega turnega smučarja prepeljali v nadaljnjo zdravstveno oskrbo v jeseniško bolnišnico. V soboto, 23. marca, se je helikopterska posadka odzvala klicu in odletela na pomoč nad Robanov kot, kjer je pomagala pri reševanju dveh oseb, ujetih v plazu. Oba ponesrečenca so s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v celjsko bolnišnico.
Tako je dežurna helikopterska posadka marca izvedla štiri helikopterske nujne medicinske prevoze in štiri gorska reševanja. Pri tem je skupaj prepeljala devet poškodovanih ali obolelih ter skupaj naletela nekaj manj kot deset ur.

Dežurne posadke 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske so letos v reševalnih akcijah posredovale 22-krat, od tega so 14-krat posredovale pri reševanju v gorah, 8-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 22 poškodovanih ali obolelih in naletele nekaj več kot 27 ur.

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v 15 minutah pripravljeni za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.