Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.07.2013

Dežurna helikopterska posadka SV junija izvedla 21 reševalnih akcij

Na zadnji junijski dan je dežurna helikopterska posadka izvedla dve reševalni akciji. Najprej je izvedla medbolnišnični prevoz obolelega iz Zdravstvenega doma Krško v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Po uspešno opravljenem helikopterskem nujnem medicinskem prevozu je helikopter Slovenske vojske poletel nad območje Ribčevega Laza v občini Bohinj, od koder je prepeljal ponesrečenega jadralnega padalca v nadaljnjo zdravstveno oskrbo v Splošno bolnišnico Jesenice. Dežurna helikopterska posadka je junija izvedla 9 helikopterskih nujnih medicinskih prevozov in 12 gorskih reševanj. Pri tem je skupaj prepeljala 20 poškodovanih ali obolelih oseb ter naletela nekaj več kot 27 ur.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 46-krat, od tega so 29-krat posredovale pri reševanju v gorah, 17-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 45 poškodovanih ali obolelih in naletele okoli 60 ur.

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v helikopter ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v 15-minutni pripravljenosti za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.