Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.03.2013

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske v prvih dneh marca poletela petkrat

V prvih dneh meseca marca je dežurna helikopterska posadka izvedla že pet reševalnih akcij. Nazadnje je poletela v nedeljo, 3. marca, nad območje Ratitovca, od koder so huje poškodovano planinko prepeljali v nadaljnjo zdravstveno oskrbo v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Istega dne so poleteli tudi nad območje smučišča Cerkno, od koder so poškodovanca prav tako prepeljali v UKC Ljubljana. Tako je dežurna helikopterska posadka marca izvedla že štiri helikopterske nujne medicinske prevoze in eno gorsko reševanje. Pri tem je skupaj prepeljala pet poškodovanih ali obolelih oseb in skupaj naletela nekaj manj kot pet ur.

Tako so dežurne posadke 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 19-krat, od tega so 11-krat posredovale pri reševanju v gorah, 8-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so pripeljale 18 poškodovanih ali obolelih in naletele nekaj več kot 22 ur.

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v 15 minutah pripravljeni za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.