Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.06.2014

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske v nedeljo poletela petkrat

Včeraj, 22. junija, je dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči izvedla pet nujnih poletov. Najprej je malo pred 9. uro zjutraj z Brnika poletela v Slovenj Gradec in v ljubljanski Univerzitetni klinični center prepeljala obolelo osebo. Naslednji polet je bil po 14. uri proti Bohinju, ko je helikopter Slovenske vojske prepeljal poškodovano osebo v Splošno bolnišnico Jesenice. Že ob 15.30 je dežurna posadka poletela proti Bohinjski Bistrici in znova na Jesenice prepeljala obolelo osebo. Naslednji prevoz obolele osebe je potekal malo pred 17. uro, in sicer z Jesenic proti Ljubljani, ob 19.30 pa je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske poletela še proti Splošni bolnišnici Trbovlje in v ljubljanski Univerzitetni klinični center prepeljala obolelo osebo. Helikopter se je včeraj v Letalsko bazo na Brniku vrnil ob 21.30. 

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 60-krat, od tega so 32-krat posredovale pri reševanju v gorah, 28-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so pripeljale 65 poškodovanih ali obolelih in naletele okoli 78 ur.

Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka, ki je s helikopterjem Bell 412 na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v 15-minutni pripravljenosti, izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.