Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.08.2013

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske ob koncu tedna reševala petkrat

Od petka, 16., do nedelje, 18. avgusta, je dežurna helikopterska posadka v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči v treh dneh izvedla pet reševalnih akcij. Pri vseh prevozih je šlo za ponesrečence v zračnem in cestnem prometu, s kraja nesreče pa so jih s helikopterji Slovenske vojske prepeljali v ustrezno zdravstveno ustanovo.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 109-krat, od tega so 57-krat posredovale pri reševanju v gorah, 37-krat so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 15-krat sodelovale pri gašenju požarov v naravi.
Pri tem so prepeljale 96 poškodovanih ali obolelih in naletele približno 190 ur. Od tega so za potrebe gašenja požarov naletele 72 ur in prepeljale 800.000 litrov vode, za kar je bilo treba izvesti 935 naletov nad območji požarov.

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v 15 minutah pripravljeni za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat bistvena za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.