Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.02.2013

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske letos že osemkrat poletela na pomoč

Januarja je dežurna helikopterska posadka zadnji polet opravila v sredo, 30. januarja, ko je poletela na pomoč poškodovanemu smučarju v Kranjsko Goro, od koder je poškodovanca prepeljala v nadaljnjo zdravstveno oskrbo v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Januarja je dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovala osemkrat, od tega je šestkrat posredovala pri reševanju v gorah in dvakrat pri nujni medicinski pomoči. Pri tem je prepeljala sedem ponesrečencev in skupaj naletela nekaj manj kot 10 ur.

Za reševanje v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske.

Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v 15-minutni pripravljenosti za polet. Poleg reševanja v gorah in na težko dostopnih območjih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.