Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.06.2014

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske junija poletela na pomoč enajstkrat

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske, ki je s helikopterjem Bell 412 na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v 15-minutni pripravljenosti, je zadnji vikend posredovala šestkrat.
V soboto, 7. junija, je helikopter Slovenske vojske dopoldan sodeloval pri dveh reševanjih v gorah na območju Karavank in Borovnice, helikopterska posadka pa je popoldne prepeljala poškodovano udeleženko prometne nesreče, ki se je zgodila na območju Sorice.

V nedeljo, 8. junija, je helikopter Slovenske vojske izvedel tri medbolnišnične prevoze iz Izole, Ilirske Bistrice in Železnikov v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 55-krat, od tega so 32-krat posredovale pri reševanju v gorah, 23-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so pripeljale 60 poškodovanih ali obolelih in naletele okoli 70 ur.
 
Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.