Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.07.2015

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske julija poletela na pomoč že 31-krat

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske, ki je s helikopterjem Bell 412 na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v 15-minutni pripravljenosti, je konec tedna posredovala 12-krat.

V petek, 10. julija, je helikopter Slovenske vojske najprej poskrbel za medbolnišnični prevoz iz Bohinjske Bistrice v Ljubljano, popoldne pa je sodeloval pri reševanju poškodovanih in onemoglih planincev na območju Vogla, Kredarice in Triglava.

V soboto, 11. julija, je dežurna helikopterska posadka na pomoč v gore poletela štirikrat, in sicer nad območje Studorskega prevala, Konjskega prevala, Kanjavca in Storžiča, ter poskrbela za prevoz obolele osebe iz Nove Gorice v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

V nedeljo, 12. julija, je posadka dežurnega helikopterja pri reševanju planincev v gorah sodelovala trikrat, in sicer na območju Doline Triglavskih jezer, Staničevega vrha in Vitranca.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 89-krat, od tega so 63-krat posredovale pri reševanju v gorah, 26-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 100 poškodovanih ali obolelih oseb in naletele 110 ur.
 
Poleg reševanja v gorah in na težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.