Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.02.2015

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske januarja opravila pet reševalnih akcij

Že prvi delovni dan v februarju se je dežurna helikopterska posadka odzvala klicu na pomoč in poletela nad območje Snežnika, kjer je sodelovala pri reševanju onemoglega alpinista in ga prepeljala v Ilirsko Bistrico.
Januarja je dežurna helikopterska posadka v okviru helikopterske nujne pomoči poskrbela za medbolnišnični prevoz in štiri gorska reševanja. Pri tem je skupaj prepeljala pet poškodovanih ali obolelih oseb in naletela sedem ur.
Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale šestkrat, od tega so petkrat posredovale pri reševanju v gorah, enkrat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale sedem poškodovanih ali obolelih in naletele nekaj več kot osem ur.

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v petnajstminutni pripravljenosti za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.