Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.02.2016

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske januarja opravila dvaindvajset reševalnih akcij

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske, ki je s helikopterjem Bell 412 na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v petnajstminutni pripravljenosti, je januarja poskrbela za dvaindvajset nujnih helikopterskih prevozov, od tega je bilo osem prevozov opravljenih s smučišč.
Dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske so leta 2016 v reševalnih akcijah posredovale dvaindvajsetkrat, od tega so enkrat posredovale pri reševanju v gorah, enaindvajsetkrat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 22 poškodovanih ali obolelih in naletele 24 ur.

V enakem obdobju lani so dežurne helikopterske posadke v reševalnih akcijah posredovale petkrat, od tega štirikrat pri reševanju v gorah, enkrat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 5 poškodovanih ali obolelih in naletele 5 ur.

Dežurna posadka izvaja poleg reševanja v gorah in na težko dostopnih predelih tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.