Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.03.2013

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske februarja opravila šest reševalnih akcij

Tudi zadnji februarski dan se je dežurna helikopterska posadka odzvala klicu na pomoč in opravila prevoz obolele osebe iz Splošne bolnišnice Jesenice v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Od zadnjega poročanja o reševalnih akcijah je helikopter SV v soboto, 23. februarja, poletel še z Brnika proti Splošni bolnišnici Izola, od koder je obolelo osebo prepeljal v UKC Ljubljana. Februarja je dežurna helikopterska posadka opravila štiri gorska reševanja in dva medbolnišnična prevoza. Pri tem je skupaj prepeljala šest poškodovanih ali obolelih oseb ter naletela nekaj manj kot osem ur.

Tako so dežurne posadke 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 14-krat, od tega so desetkrat posredovale pri reševanju v gorah, štirikrat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 13 poškodovanih ali obolelih in naletele nekaj več kot 17 ur.

Za reševanje v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v 15-minutni pripravljenosti za polet. Poleg reševanja v gorah in na težko dostopnih predelih dežurna posadka opravlja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.