Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.03.2014

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske februarja opravila osem reševalnih akcij

Tudi zadnji februarski dan se je dežurna helikopterska posadka odzvala klicu na pomoč in izvedla prevoz obolele osebe iz Ilirske Bistrice v Univerzitetni klinični center Ljubljana.  Reševanje se je nadaljevalo tudi v prvih dneh marca, ko je helikopter SV v soboto poletel nad območje Polhovega Gradca, od koder je v UKC Ljubljana prepeljal poškodovano osebo, prav tako je helikopterska posadka v nedeljo v UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice Jesenice.
Februarja je dežurna helikopterska posadka v okviru helikopterske nujne pomoči poskrbela za sedem  prevozov in eno gorsko reševanje. Pri tem je skupaj pripeljala osem poškodovanih ali obolelih oseb ter skupaj naletela nekaj manj kot 8 ur.
Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 16 – krat, od tega so 7 – krat posredovale pri reševanju v gorah, 9 – krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so pripeljale 17 poškodovanih ali obolelih in naletele nekaj več kot 17 ur.

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v helikopter ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v 15-minutni pripravljenosti za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.