Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.02.2013

Dežurna helikopterska posadka poletela na pomoč nad bele strmine

V soboto, 16., in nedeljo, 17. februarja, se je dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske odzvala na dve reševanji. Helikopter je v soboto poletel na pomoč smučarki, ki se je poškodovala na smučišču Vogel, od koder so jo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v nadaljnjo zdravstveno oskrbo v Univerzitetni klinični center Ljubljana, v nedeljo pa je dežurna helikopterska posadka pomagala poškodovanemu planincu, ki je na območju Nanosa zdrsnil v globino.

Tako so dežurne posadke 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 12-krat, od tega so 10-krat posredovale pri reševanju v gorah, dvakrat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 11 poškodovanih ali obolelih in naletele nekaj manj kot 15 ur.

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v 15-minutni pripravljenosti za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.