Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.10.2013

Dežurna helikopterska posadka letos že 150-krat poletela na pomoč

Med petkom, 18., in nedeljo, 20. oktobra, je dežurna posadka 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske štirikrat posredovala pri reševanju v gorah in pri tem pripeljala dva poškodovana planinca in ponesrečenega jadralnega padalca ter pri tem naletela dobrih šest ur. Helikopter Slovenske vojske je bil ob koncu tedna nepogrešljiv tudi pri razstrelitvi dveh minometnih min iz prve svetovne vojne na pobočju Rombona nad Bovcem.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 150-krat, od tega so 83-krat posredovale pri reševanju v gorah, 52-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 15-krat sodelovale pri gašenju požarov v naravi.  Pri tem so pripeljale 140 poškodovanih ali obolelih in naletele okoli 240 ur.

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v petnajstminutni pripravljenosti za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.