Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.05.2017

Deveti kontingent Slovenske vojske prevzel dolžnosti v Maliju

V ponedeljek, 15. maja, je bila v vadbenem centru Koulikoro v Maliju končana primopredaja dolžnosti med osmim in devetim kontingentom Slovenske vojske na misiji EUTM Mali (angl. European Union Training Mission Mali). Petčlanski slovenski kontingent v nespremenjeni sestavi nadaljuje delo predhodnikov na dolžnostih v poveljstvu namenske skupine za izobraževanje in usposabljanje (angl. Education and Training Task Force) ter kot inštruktorji malijskih oboroženih sil znotraj podrejene mobilne mentorske skupine (angl. Mobile Training Task Force) in kombiniranih mobilnih skupin za svetovanje in usposabljanje (angl. Combined Mobile Advisory and Training Teams) pod poveljstvom misije.

Ob koncu primopredaje so pripadniki obeh kontingentov s krajšo slovesnostjo počastili dan Slovenske vojske, pripadniku devetega kontingenta pa je bil ob povišanju podeljen čin.

Konec delovanja osmega kontingenta je zaznamovala tudi slovesnost ob koncu usposabljanja dveh novoustanovljenih čet in voda za podporo malijske kopenske vojske. Trimesečni tečaj je uspešno opravilo 280 vojakov, podčastnikov in častnikov, med njimi tudi desettisoči pripadnik malijskih oboroženih sil, ki jih od leta 2013 usposabljajo člani misije EUTM Mali.

Poslanstvo misije EUTM Mali v tretjem mandatu, ki traja od maja 2016 do maja 2018, je vojaško izobraževanje, svetovanje in usposabljanje malijskih oboroženih sil za zagotavljanje podpore pri njihovih reformah ter izboljšanju zmogljivosti za obrambo ozemlja Republike Mali in zaščito prebivalstva.

Misija EUTM Mali, ki je bila ustanovljena 17. 1. 2013, je poleg drugih mednarodnih organizacij in malijskih oblasti eden ključnih dejavnikov, ki po izbruhu državljanske vojne leta 2012 prispevajo k uveljavitvi mirovnega procesa iz Alžira ter vzpostavitvi varnega okolja v Maliju.