Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.11.2017

Deloven zadnji mesec delovanja 22. kontingenta Slovenske vojske na misiji Unifil

22. kontingent Slovenske vojske na misiji Unifil svojo dolžnost v območju delovanja predaja 2. decembra. V zadnjem mesecu delovanja je poleg rednih operativnih nalog skrbel za sklepna dejanja dlje trajajočih projektov tako kontingenta kot sektorja Zahod in same misije.

Vsi akterji so bili pod vodstvom poveljnika sektorja Zahod, skupaj z libanonsko vojsko, italijanskim bataljonom in slovenskim vojaškim delom, z večmesečnim in postopnim delovanjem še posebej dejavni na področju približevanja enemu od skupnih končnih ciljev, to je sprejetost enot Unifil v celotnem območju delovanja. Dejavnosti so vključevale osebni prispevek ključnih voditeljev misije, vključevanje ženske populacije v dejavnosti Unifil, različne projekte in dogovore. Vse dejavnosti so pripadniki slovenskega vojaškega kontingenta dopolnili z mešano peš patruljo skozi izbrano mesto, kjer so bili kot zastopniki misije odprto in pozitivno sprejeti.

K prepoznavnosti oziroma sprejemanju misije je prispevala tudi poveljnica kontingenta majorka Nina Raduha, ki se je odzvala vabilu libanonske univerze American University of Beirut in predavala o mirovništvu v južnem Libanonu več kot 250 podiplomskim študentom, profesorjem, doktorjem z različnih univerz v Libanonu in nekaj visokim častnim gostom, med katerimi je bil tudi častni konzul Republike Slovenije v Libanonu Raymond el Hacem.

22. kontingent je svoje šestmesečno mednarodno delo zaokrožil z delovno-športnim družabnim dnevom s pripadniki korejskega kontingenta.