Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.09.2017

Delo usmerjevalcev združenega ognja v 1. slovenskem kontingentu v misiji Okrepljena prednja prisotnost

Junija letos so bili s 1. slovenskim kontingentom v misiji Okrepljena prednja prisotnost (SVNKON 1 eFP) napoteni tudi štirje pripadniki Voda za usmerjanje združenega ognja (VUZO) iz Baterije za ognjeno podporo Rodovskega bataljona 1. brigade. Usmerjevalci združenega ognja so bili dodani italijanski četi za bojno delovanje, ki deluje v Kanadski bojni skupini v Nato enotah eFP (Enhanced Forward Presence) v Latviji.

Usmerjevalci združenega ognja so na misiji sodelovali na več terenskih vajah, ključno pa so pripomogli k uspešni integraciji italijanske čete v Kanadsko bojno skupino na vaji Certex, kjer je bilo izvedeno preverjanje interoperabilnosti enot. Pri navajanju bližnje letalske podpore (Close Air Support - CAS) in indirektnih ognjev pa sodelujejo s Skupinami usmerjevalcev združenih ognjev (Tactical Air Control Party – TACP) iz Italije, Latvije, Španije in Kanade, pri čemer izmenjujejo znanja, izkušnje in naučene lekcije.

V prihodnjih dneh se bodo pripadniki Skupine usmerjevalcev združenih ognjev Slovenske vojske udeležili tudi mednarodne vojaške vaje v Estoniji, kjer bodo na svojem področju podpirali italijansko četo za bojno delovanje.

Fotografije: pripadniki VUZO/ 1. BR

 

Usmerjevalci združenega ognja Slovenske vojske …

… svoje naloge opravljajo v sklopu italijanske čete za bojno delovanje.

Sodelujejo z različnimi TACP.

Njihova naloga je …

… navajanje letalske podpore (Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II).

Usmerjevalci združenega ognja s pripadniki italijanske čete.