Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.07.2011

Delegacija Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske na obisku pri slovenskih vojakih v Afganistanu

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Boris Balant in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner sta z delegacijo v ponedeljek, 4. julija, odpotovala v Afganistan. Slovenska delegacija se je na območju delovanja sil ISAF srečala s pripadniki 15. kontingenta Slovenske vojske (SVNKON 15 ISAF), ki tam deluje od letošnjega aprila. V torek, 5. julija, je državnega sekretarja mag. Balanta in generala Šteinerja v bazi Arena sprejel poveljnik Regionalnega poveljstva Zahod brigadir Carmine Masiello. Podrobneje jima je predstavil situacijo v območju delovanja regionalnega poveljstva, novinarja dveh slovenskih medijskih hiš, ki spremljata slovensko vojaško delegacijo, pa sta z brigadirjem Masiellom imela intervju. Obisk je delgacija nadaljevala v Heratu, kjer jo je poveljnik Skupine za obnovo province (Provincial Reconstruction Team – PRT) Herat polkovnik Paolo Pomella seznanil z delom in poslanstvom tamkajšnje PRT. Ogledali so si tudi bazo in se srečali s tam delujočimi pripadniki slovenskega kontingenta, na delovnem srečanju pa jih je sprejel tudi guverner province Herat dr. Daud Saba.

Danes je delegacija Ministrstva za obrambo obiskala slovenske vojake v bazi Zafar, kjer so se srečali s poveljnikom 207. korpusa Afganistanske vojske (ANA) generalmajorjem Dauransha Shazada. Generalu in delegaciji so predstavili delo in poslanstvo operativne skupine za mentorstvo in povezavo (OMLT – Operational Mentor and Liaison Team) ter NTM (NATO Training Mission). Delegacija Ministrstva za obrambo bo obisk nadaljevala s srečanjem v Bala Boluku, kjer se bodo srečali s poveljnikom 6. bataljona (»kandak«) 207. korpusa. V sklepnem delu obiska se bodo srečali še s poveljnikom Združenega poveljstva ISAF (IJC) generalpodpolkovnikom Davidom M. Rodriguezom in s hrvaškim brigadirjem Ivico Olujićem, ki v NTM vodi hrvaško mentorsko skupino v šoli vojaške policije ANA.

Slovenska vojska v Natovi operaciji ISAF v Afganistanu vodi operativno skupino za mentoriranje (OMLT) v pehotnem bataljonu ANA, ki deluje v območju Zahodnega regionalnega poveljstva (RC-W). V operaciji ISAF trenutno deluje 88 pripadnikov Slovenske vojske, in sicer: 5 pripadnikov v Kabulu (2 v IJC KAIA ISAF in 3 v NTM-A ISAF), 15 pripadnikov v Heratu (4 v poveljstvih RC-W, 1 v PRT in 10 v OMLT 207. korpusa ANA), 66 pripadnikov v Bala Boluku (25 v poveljniško-logističnem vodu, 22 v INF OMLT 6/2/207. korpusa in 19 v vodu za zaščito sil) ter po 1 pripadnik v Shindandu (poveljniško-logistični vod) in Farahu (poveljstvo OMLT 2. brigade 207. korpusa). V sestavi slovenskega kontingenta v Afganistanu delujeta tudi dva civilna funkcionalna strokovnjaka, ki opravljata naloge s področja razvoja v PRT Herat.