Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.02.2014

Danes pri zaščiti in reševanju sodeluje največ pripadnikov Slovenske vojske

Slovenska vojska danes, 7. februarja, sedmi dan odpravljanja posledic ledene ujme, pri zaščiti in reševanju po vsej Sloveniji sodeluje s 700 pripadnicami in pripadniki. Največji napori pripadnikov so usmerjeni v čiščenje odvodnih sistemov zaradi napovedanih padavin. Tudi danes nadaljujejo z urejanjem cest, čistijo daljnovode in odpirajo poti do neprehodnih naselij s pomočjo 68 terenskih in tovornih vozil, 27 bojnih vozil, osmih sanitetnih vozil, avtodvigala, treh delovnih strojev, motornih žag in drugega priročnega orodja. Poleg naštetega je Slovenska vojska Civilni zaščiti v uporabo predala več kot 100 agregatov različnih zmogljivosti od 2 do 300 kW.


Skladno z zahtevami Civilne zaščite pripadniki Slovenske vojske odpravljajo posledice ledene ujme v Postojni, Preddvoru, Ljubljani, Velikih Laščah, Kranju, Mariboru, Slovenj Gradcu, Šoštanju, Velenju, Mozirju, Logatcu, Pivki, Novi Gorici, Škofji Loki, Radovljici, Kropi, na Jezerskem, v Žireh, Cerknem, Ribnici, Čepovanu, Idriji, Logatcu, Cerknici, Celju, na Vrhniki, v Prestranku, Mačkovcu, Lukovici, Kobaridu, Dražgošah, na Jezerskem, v Žužemberku, Bresternici, Rušah, Puščavi, Kamnici, Nazarjah, Ljubnem, Gornjem Gradu, na Črnivcu, v Radmirju, Otiškem Vrhu, Mislinji, na Ravnah na Koroškem in v Dobji vasi.


Na Notranjskem je približno 200 pripadnikov, med njimi jih 80 v Postojni skrbi za čiščenje okolice šol, vrtcev, doma upokojencev, zgradbe Rdečega križa in drugih ustanov socialnega omrežja. Drugi dan se nadaljuje odpravljanje posledic žleda v dolini Čepovana in na Idrijsko-Cerkljanskem, kjer se s kombiniranim vozilom Slovenske vojske prebijajo do odrezanih vasi in oskrbujejo prebivalce z najnujnejšim.


Slovenska vojska je skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje v odpravljanje posledic ujme vključila helikopterja bell 412 za oskrbo oddajnikov na Slivnici in Javorniku. Poleg naštetega ima Slovenska vojska v stalni pripravljenosti še helikopter cougar 532 z opremo za medicinsko evakuacijo.
Ob koncu tedna bo Slovenska vojska še naprej sodelovala pri odpravi posledic ujme skladno s potrebami, ki jih sporoči Civilna zaščita. Težišče delovanja ostaja v Postojni in Logatcu.

Foto: Martina Podkrižnik, Jure Sonjak