Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

31.05.2018

Dan odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana in slovesnost ob začetku vojaške vaje Jadranski udar 2018

V nedeljo, 3. junija, bo med 10. in 16. uro svoja vrata odprla Vojašnica Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, kjer si bodo lahko obiskovalci ogledali opremo in oborožitev Slovenske vojske ter statično in dinamično predstavitev letal in helikopterjev, sodelujočih na mednarodni vojaški vaji, pa tudi predstavitve lokalnih društev in organizacij.

V sklopu dneva odprtih vrat bo ob 12. uri potekala uvodna slovesnost vojaške vaje Jadranski udar 2018, ki letos že sedmič zapored poteka na širšem območju Republike Slovenije.

Na vaji bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja. Na vaji se pričakuje okoli 700 udeležencev, od tega okoli 350 pripadnikov oboroženih sil Albanije, Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Španije in Združenih držav Amerike ter Jordanija, Švica in Turčija kot opazovalke.

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja bo potekalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo zračna plovila in tanki zagotavljali ognjeno podporo, na širšem območju občin Celje, Trbovlje in Črnomelj ter na območju Korošice in Primožev pri Kočevski Reki, kjer bodo zračna plovila samo simulirala letalsko podporo.

Skupno urjenje bo podpiralo pet različnih tipov helikopterjev iz štirih držav in osem različnih tipov letal iz devetih držav, skupaj bo vajo podpiralo nekaj več kot trideset letalnikov.