Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.05.2011

Dan odprtih vrat v slovenskem delu baze Shama v Libanonu

Pripadniki devetega kontingenta Slovenske vojske so tudi zadnji mesec delovanja v silah UNIFIL v Libanonu preživeli delavno. Tako je bilo tudi na dan praznika Slovenske vojske, ki so ga preživeli na izvidniških nalogah ob spremljanju protestov Palestincev na meji med Libanonom in Izraelom, ki so se sprevrgli v najhujši incident po letu 2006 v območju delovanja sil UNIFIL. Na ta dan so v čast praznika in pred odhodom na naloge v bazi Shama slovesno dvignili zastavo Slovenske vojske.

V soboto, 21. maja, pa so v bazi Shama odprli svoja vrata in z letošnjim sloganom Ponosni nase že 20 let pripadnikom poveljstva sektorja Zahod prikazali svojo opremo, zmogljivosti in tudi svojo iznajdljivost ob odlični postrežbi gostov.

Poveljnik kontingenta major Vincenc Arko je zbranim predstavil umestitev slovenskega kontingenta v strukturi sil UNIFIL in njihove zmogljivosti, ob tem pa poseben poudarek namenil orisu pomembnosti izvedbe kvalitetnega usposabljanja pred odhodom na misijo in notranji koheziji, ki vlada v kontingentu, le-ta pa je plod dobrih in profesionalnih odnosov, ki vladajo v enoti.

V sklepnem delu dogodka so pripadniki kontingenta zbranim prikazali njihovo opremo ter dan končali v prijetnem vzdušju medsebojnega druženja in izmenjave izkušenj.

Ker je šlo za pomemben dogodek predstavitve Slovenske vojske daleč izven njenih državnih meja, velja omeniti, da se je vabilu na predstavitev z veseljem odzval tudi poveljnik sektorja Zahod sil UNIFIL brigadni general Gualtiero Mario De Cicco, ki je pred kratkim nastopil svojo dolžnost. Slovenskim vojakom je izrazil odkrito priznanje njihovega prispevka k vzdrževanju miru in stabilnosti v južnem Libanonu ter iskreno pohvalil njihovo visoko profesionalnost pri izvajanju vsakodnevnih in večkrat zelo zahtevnih nalog. Svoj nagovor je sklenil z zahvalo Republiki Sloveniji, ki zagotavlja tako pomembno zmogljivost v silah UNIFIL. Ob slovesu mu je poveljnik slovenskega kontingenta izročil priložnostno plaketo in ob tem ni pozabil omeniti, da so pripadniki devetega slovenskega kontingenta ponosni nase in glede na generalove izrečene besede več kot upravičeno.

V prihodnjih dneh bodo pripadniki devetega kontingenta sprejeli svoje naslednike in izvedli primopredajo dolžnosti med kontingentoma.

Dvig zastave Slovenske vojske pred odhodom na nalogo.

Brigadni general De Cicco si je z zanimanjem ogledal opremo slovenskega kontingenta.

Poveljnik sektorja Zahod je majorju Vincencu Arku podaril kovanec njegove matične enote brigade Aosta.