Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.05.2017

Štiri vojašnice Slovenske vojske v soboto, 20. maja, odpirajo svoja vrata

V soboto, 20. maja, bodo obiskovalcem odprle vrata vojašnice Boštjana Kekca na Bohinjski Beli, Petra Petriča v Kranju, generala Maistra v Mariboru in barona Andreja Čehovina v Postojni.

Bohinjska Bela
Na vadišču Mačkovec bosta med 9. in 17. uro na ogled vojaški oborožitev in oprema. Jamarsko društvo in pripadniki 132. gorskega polka bodo prikazali spuščanje po vrvni žičnici, gasilci pa dviganje z 42-metrsko gasilsko lestvijo ter gašenje požara z gasilskimi vozili. Dinamično predstavitev ob 11. in 12. uri pripravljajo gorski reševalci (reševanje z uporabo helikopterja) in karate klub. Obiskovalci se bodo lahko pomerili v streljanju z zračno puško ali tekmovali v metu ročne bombe. Najmlajši bodo svojo iznajdljivost lahko preizkusili na minipoligonu. Predstavili se bodo tudi člani blejske reševalne postaje ter civilne in vojaške policije.

Kranj
V Vojašnici Petra Petriča v Kranju si bodo obiskovalci lahko med 9. in 17. uro ogledali sredstva, opremo in dejavnosti enot Slovenske vojske oziroma enot, ki so nastanjene v vojašnici. Ogledali si bodo statično predstavitev tehnike in materialnih sredstev ter se popeljali z oklepnimi bojnimi vozili (tudi s tankom M-84), se preizkusili v streljanju na filmskem strelišču v športni dvorani vojašnice in poskusili dobrote vojaške kuhinje.

Predstavili se bodo tudi Policijska uprava Kranj, Gasilska reševalna služba Kranj, Izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje Kranj, Gorska reševalna služba, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj (Muzej osamosvojitvene vojne na Gorenjskem), skavti, taborniki, Društvo starodobnih vozil, kranjske mažoretke in še kdo. Z različnimi delavnicami bo poskrbljeno tudi za najmlajše.

Maribor
V Vojašnici generala Maistra bosta med 9.30 in 17. uro na ogled oprema in oborožitev enot, nastanjenih v vojašnici. Prireditev bodo popestrili s tekmovanjem v kuhanju vojaškega golaža, turnirjem v malem nogometu ter z vožnjo z bojnim vozilom Svarun. Obiskovalci si bodo lahko izmerili krvni pritisk, srčni utrip, vsebnost sladkorja v krvi in kisika v tkivu. Za najmlajše bo pripravljen animacijski kotiček.

Na ogled bosta razstava o generalu Maistru in knjižnica, organiziran bo tudi voden ogled Kadetnice. Predstavili se bodo še Območno veteransko združenje, Združenje slovenskih mirovnikov, Policijsko veteransko društvo Sever, Radio klub Maribor, Kinološko društvo za reševalne pse Maribor, poklicni gasilci, Aero klub Ptuj, Društvo tabornikov, Gorska reševalna služba Maribor, Policijska uprava Maribor in Prleško društvo generala Maistra.

Postojna
V Vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni bodo za obiskovalce med 9. in 16. uro pripravili statične predstavitve vojaške opreme oziroma oborožitve. Na ogled bodo bojna vozila, pripravili so tudi aktivnosti za najmlajše. Prireditev bodo popestrili s tekmovanjem v kuhanju vojaškega golaža in s številnimi dinamičnimi prikazi, med njimi bodo delo na simulacijskem sistemu za taktično delovanje, gašenje po večji eksploziji ter delo vojaške policije. Obiskovalci se bodo lahko vozili z bojnimi in nebojnimi vozili, se preizkusili v streljanju na trenažerju in si izmerili krvni pritisk. Predstavljala se bodo številna lokalna društva in organizacije. Na seznanitev vojaških obveznikov pa bodo mladi prišli s tradicionalno okrašenimi vozovi.

Vljudno vabljeni!