Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.04.2018

Četrt stoletja sodelovanja Slovenske vojske in Nacionalne garde Kolorada

Letos mineva 25 let sodelovanja Slovenske vojske (SV) in Nacionalne garde Kolorada (NGK), ki poteka na podlagi leta 1993 sklenjenega meddržavnega partnerskega programa med ZDA in Republiko Slovenijo, preko katerega je ameriška zvezna država Kolorado postala partnerska država RS. Nacionalna garda Kolorado in SV sta v okviru programa vzpostavili intenzivno in uspešno sodelovanje na številnih področjih. O tem in o novih priložnostih se je na obisku v Koloradu v prvem tednu aprila z generalmajorjem Michaelom Lohom pogovarjal načelnik Generalštaba SV generalmajor Alan Geder.

NGK je v preteklih letih veliko prispevala k urejevanju vadišča Poček, darovala različno opremo, sodelovala pri izdelavi balističnih ocen za zrakoplove ter izdelavi ocen varne uporabe laserskih označevalcev. Pri obnovi objekta Bile na Počku je zagotovila finančno, materialno ter fizično pomoč. Odlično je skupno operativno delovanje v mešani skupini v Afganistanu. Podčastniki NGK že vrsto let sodelujejo na mednarodnem zimskem taboru podčastnikov Nata in držav Partnerstva za mir na Pokljuki, najvišji glavni podčastniki iz Kolorada pa kot gostujoči govorniki sodelujejo na različnih konferencah in usposabljanjih PČ zbora v SV.

V letošnjem letu bo NGK na vaji Jadranski udar sodelovala s štirimi letali F-16, nadaljevala se bodo skupna usposabljanja in vaje v visokogorju (Triglav Star), izmenjava strokovnega osebja Logistične brigade na področjih vzdrževanja tehnike in dela mehanikov, pripadniki SV se bodo usposabljali na vajah kibernetske obrambe v organizaciji NGK… Generala sta govorila tudi o priložnostih, ki se ponujajo v prihodnje, med drugim sodelovanje v iniciativi Balkan Medical Task Force pri doseganju cilja zmogljivosti SV do leta 2021, sodelovanje predavateljev NGK na Šoli za podčastnike v Mariboru, sodelovanje Logistične brigade s specializirano enoto JRKBO iz Kolorada in na področju civilno-vojaškega sodelovanja. NGK bo tudi ena od udeleženk vaje Takojšen odgovor v prihodnjem letu.