Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.01.2014

Četna skupina 28. slovenskega kontingenta sil Kfor na taktični vaji Gold Saber 114

Četna skupina slovenskega kontingenta (SVNKON) 28 Kfor je v soboto, 25. januarja, v Campu Vrelo izvedla taktično vajo Gold Saber 114, ki je del usposabljanja taktične rezerve sil Kfor (KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion ‒ KTM).
Namena taktične vaje sta bila usposabljanje in preverjanje postopkov vseh manevrskih čet KTM ter dodanih elementov, in sicer oddelka za svobodo gibanja, taktične skupine za psihološko delovanje in mednarodne vojaške policije, v okolju, kjer potekajo nemiri ter blokade komunikacij. Pripadniki osmih držav so združili moči, izkušnje in tehniko ter izvedli realen preizkus pripravljenosti po merilih KTM. Z uspešno izvedbo je tretja manevrska četa SVNKON 28 Kfor polno integrirana v KTM, ki je z uspešno izvedbo vaje dosegel polne operativne zmogljivosti.
Vaja je hkrati korak preoblikovanja KTM, ki je od 15. januarja okrepljen s četno skupino SVNKON 28 Kfor. Ta je od 1. do 27. januarja izvedla četno in bataljonsko fazo usposabljanja, cilj pa je bil prenos izkušenj, taktično-tehničnih postopkov ter naučenih lekcij od portugalske in madžarske čete, ki naloge v KTM izvajata že več let.
Izvedba in sinhronizacija nalog z zgoraj naštetimi dodanimi elementi, vzpostavitev povezav z nadrejenim poveljstvom, izpopolnjeni taktično-tehnični postopki ter tako dvignjena raven pripravljenosti za delovanje so dobri temelji za opravljanje nalog v prihodnosti, ko bomo ponovno v težišču delovanja sil Kfor. Poln novih vtisov, izkušenj in zadovoljstva ob odličnem delu je kolektiv te četne skupine pripravljen za delovanje, če bo treba.
 
Foto: vojak Danijel Mlakar, SVNKON 28 Kfor