Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.06.2010

Četa India se je predstavila poveljniku Združenega poveljstva sil Nata v Neaplju in patriarhu Srbske pravoslavne cerkve

V četrtek, 24. junija, so pripadniki čete India 21. slovenskega kontingenta na Kosovu uspešno izvedli predstavitveno vajo »Poletne težave na Gorioku«. Skupaj s pripadniki bataljona Večnacionalne bojne skupine Zahod (MNBG-W) Kfor in Kosovske policije so poveljniku Združenega poveljstva sil Nata v Neaplju admiralu Marku P. Fitzgeraldu in delegaciji prikazali varovanje objekta posebnega pomena, pravoslavnega samostana, Goriok v občini Istok na zahodu Kosova.
Četa India od meseca marca stalno varuje pravoslavni samostan Goriok v svojem območju odgovornosti v občini Istok. Na predstavitveni vaji so gostom prikazali postopke varovanja objekta ob množičnih demonstracijah civilnega prebivalstva. Po scenariju vaje so protestniki (pripadniki madžarskega in italijanskega kontingenta v MNBG-W) prišli v bližino samostana, kjer so jih zaustavili patrulja, posebna enota Kosovske policije in vod za vzpostavljanje javnega reda in miru čete India. S skupnimi močmi so pomirili demonstrante in jih napotili na domove. Vajo sta si poleg admirala Fitzgeralda ogledala tudi poveljnik Kfor generalpodpolkovnik Markus Bentler in poveljnik MNBG-W polkovnik Davide di Bartolo. Pohvalili so pripravo in izvedbo vaje, usposobljenost enot ter medsebojno sodelovanje vseh sodelujočih v vaji.
Gostje so si po vaji v spremstvu pripadnikov slovenskega kontingenta ogledali tudi samostan Goriok.

Teden dni prej pa se je s slovenskimi vojaki čete India, ki varujejo pravoslavni samostan Goriok srečal patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej, ki ga je spremljal lipljanski episkop Teodosij, vikar raško-prizrenske eparhije. Oče Ilarion iz samostana Visoki Dečani je patriarhu Irineju pohvalil delo in pomoč slovenskega kontingenta v Gorioku. Slovenski vojaki so dvema nunama, ki stanujeta v samostanu pomagali pri beljenju bivalnih prostorov, ureditvi okolice ter očistili zbiralnik vode. Predstavili so mu tudi projekt slovenskega civilno vojaškega sodelovanja – leseno nadstrešnico pri samostanu, ki so jo naredili vojaki čete India.