Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.05.2015

Čestitka načelnika Generalštaba Slovenske vojske pripadnicam in pripadnikom ob dnevu SV

Spoštovani pripadnice in pripadniki Slovenske vojske,

maj je mesec Slovenske vojske, je tisti čas v letu, ko na široko odpremo vrata vojašnic obiskovalcem in skupaj praznujemo.

Leta 1995 je bil s sklepom Vlade Republike Slovenije 15. maj določen za dan Slovenske vojske. Razlogi za praznovanje so nastali že veliko prej, a za rojstni dan vojske v samostojni Sloveniji štejemo 15. maj, saj sta na ta dan leta 1991 začela delovati 510. in 710. učni center Teritorialne obrambe in od takrat so slovenski vojaki služili vojaški rok na samostojnih slovenskih tleh.

Od takrat naprej slovenski vojaki skrbimo za obrambo domovine in od leta 1997 sodelujemo pri prizadevanjih za mir tudi v mednarodnem okolju. Pomagamo pri odpravljanju posledic ob neurjih, žledu, poplavah in drugih naravnih nevšečnostih.

Slovenski vojaški korak je bilo že slišati v mednarodnih operacijah in na misijah v Albaniji, na Cipru, v Bosni in Hercegovini, v Siriji, na Kosovu, v Afganistanu, Iraku, Libanonu, Čadu, Somaliji, Maliju in na morju pri otoku Lampedusa.

V nekaterih mirovnih operacijah in na misijah smo še vedno prisotni.

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, zahvaljujem se vam za vaša prizadevanja, trud in požrtvovalnost ter za kakovostno opravljanje nalog doma in v tujini.

Ponosen sem na vas in vam iskreno čestitam ob dnevu Slovenske vojske.

Generalmajor
dr. Andrej Osterman,
načelnik GŠSV