Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.05.2009

Čestitka načelnika Generalštaba generalmajorja mag. Alojza Šteinera pripadnicam in pripadnikom ob Dnevu Slovenske vojske

 

Cenjene pripadnice in pripadniki Slovenske vojske

 

Pred osemnajstimi leti, ko je naša država stopala na samostojno in neodvisno pot, smo oblikovali našo, lastno slovensko vojsko. Danes, ko smo postali polnoletni, lahko s ponosom zremo na prehojeno pot. Uspehi in izzivi so bili naši spremljevalci, in mnogo težavnih ovir smo morali skupaj premagati. Vedno pa smo se trudili kar najbolje izpolniti pričakovanja in slediti vrednotam, ki smo jim zavezani. S ponosom smo nosili uniformo Teritorialne obrambe in Slovenske vojske. Z zanosom smo izpolnjevali naloge doma in v tujini, se skupaj veselili dosežkov in skupaj žalovali, kadar so nas za vedno zapustili naši pripadniki.

Naš skupen cilj je graditev vojske, ki je in bo sposobna zagotavljati mir in varnost vsem državljankam in državljanom Slovenije in jim pomagati ob naravnih in drugih nesrečah. Naše poslanstvo je zagotavljati mir tudi daleč od slovenskih gora, polj in gozdov, rek in morja. Danes je na operacijah kriznega odzivanja v tujini več kot 500 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Zato, ker mi vemo kaj pomenita svoboda in mir.

Osemnajst let je prelomnica tudi v življenju organizacije. In bilo je osemnajst uspešnih let. Za te uspehe ste zaslužni prav vsi pripadnice in pripadniki Slovenske vojske: vaša ljubezen do domovine takrat, ko smo z orožjem zagotavljali njeno samostojnost; vaša prizadevnost in požrtvovalnost, ko smo vojsko gradili na novo; vaša sposobnost in vizija prihodnosti, ko smo se vključevali v zavezništva in vaša zavzetost skupnim ciljem in povezanost, ko smo postajali profesionalna vojska.

V vojski nam soočanje z izzivi ni tuje. Svetovna ekonomska kriza, ki je dosegla Slovenijo tudi vojski postavlja zahteve po racionalni uporabi finančnih virov. Nekatere razvojne cilje in želene zmogljivosti bomo pomaknili v prihodnost. S premišljeno prerazporeditvijo sredstev bi lahko zaposlili nove vojake. Prizadevali si bomo, da tudi z manj sredstvi svoje naloge izpolnimo kakovostno in v celoti.

Spoštovane vojakinje in vojaki, podčastnice in podčastniki, častnice in častniki, vojaške uslužbenke in uslužbenci, civilne osebe v službi v Slovenski vojski doma in v tujini!

Ker smo nasledniki borcev za severno mejo, borcev za svobodo, upornikov z razlogom in borcev za samostojno Slovenijo vemo, kaj pomenita svoboda in mir. Danes smo borci za mir doma in v svetu. Tudi zato s ponosom vstopimo v polnoletnost.

Hvala vam za vaš trud in prizadevanja, ki jih vlagate v našo skupno vojaško prihodnost. Čestitam vsem skupaj in vsakomur posebej. Zahvala in pohvala vsem, ki ste ob praznovanju na opravljanju nalog, še posebej tistim, ki ste na mednarodnih operacijah in misijah.

 

Čestitam vam ob dnevu Slovenske vojske!