Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.09.2009

Brigadir Geder na konferenci poveljnikov zavezniških sil


Danes, 25. septembra, se v nemškem Heidelbergu končuje tridnevna redna letna konferenca poveljnikov kopenskih sil, katere se udeležuje tudi poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Alan Geder. Gostitelj tokratne konference, na kateri sodeluje 39 predstavnikov zavezniških držav, je poveljnik ameriške vojske v Evropi general Carter Ham.

Glavna tema letošnjega srečanja je civilno-vojaško sodelovanje. Udeleženci so razpravljali o načinih, kako z vloženimi viri doseči želene učinke na območju delovanja, pri čemer je razprava temeljila na izkušnjah, pridobljenih v mednarodnih operacijah v Iraku, Afganistanu, Bosni in Hercegovini ter na Kosovu.

Vaira Vike-Freiberg, nekdanja predsednica Latvije, je v govoru ob odprtju poudarila odnose med civilno sfero in vojsko v moderni, demokratični družbi ter vlogo teh odnosov pri izvajanju civilno-vojaškega sodelovanja, predvsem v luči sodelovanja vojske z vladnimi in nevladnimi organizacijami. V nadaljevanju je Wolfgang Ischinger,  predsedujoči Münchenške konference za varnost, izpostavil predvsem potrebo po zaupanju med politiko in vojsko znotraj Evrope ter zavezništvu in partnerskih državah. Po njegovih besedah sta zaupanje in solidarnost temelj, na katerem je moč graditi kredibilnost delovanja mednarodnih sil na kriznih žariščih. Ob trenutnih gospodarskih razmerah je poudaril, da je od evropskih vlad težko pričakovati večjo finančno podporo za sodelovanje v operacijah po svetu in da je morda napočil trenutek, ko je treba sprejeti ukrepe, ki bodo omogočali lažje opremljanje in delovanje enot zavezništva.