Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.09.2010

Brigadir Furlan obiskal pripadnike Slovenske vojske na vaji Ramstein Rover 10 v ZDA

Med 1. in 3. septembrom se je poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Branimir Furlan mudil na obisku v oboroženih silah ZDA, kjer si je ogledal vajo Raimstein Rover 10. Na vaji sodelujejo tudi pripadniki Slovenske vojske iz Brigade zračne obrambe in letalstva ter Enote za specialno delovanje.

Ob tej priložnosti se je brigadir Furlan srečal z namestnikom poveljnika zračnih sil nacionalne garde Winsconsin brigadirjem Johnom McCoyem in poveljnikom baze Volk Field CRTC polkovnikom Garyem Ebbenom. Vodstvo vaje je brigadirju predstavilo namen, cilje in potek vaje, ki je prva takšna vaja, ki jo organizira Natovo poveljstvo zračne komponente iz Ramsteina. Brigadir Furlan si je ogledal urjenje vadbencev in se seznanil z delom slovenskih usmerjevalcev na vaji.

Namen vaje je urjenje prednjih usmerjevalcev zračne podpore (FAC – forward air controller). Scenariji usmerjanj so zelo realistični, kompleksni in zahtevajo od usmerjevalcev celovito obvladovanje taktičnih znanj, poznavanja oborožitvenih sistemov, nacionalnih omejitev, obveščevalnih informacij in koordinacije med lastnimi enotami (poveljujoči, ostale enote v bližini delovanja, operativni center zračne podpore) ter piloti letal, ki nudijo zračno podporo z namenom natančnega usmerjanja in doseganja čim manjše nenamerne škode. Neposredno podporo nudijo letala F-16, A-10 in B-1, ki realno delujejo po usmerjenih ciljih, in RQ-7 shadow 200 taktična brezpilotna letala, ki posredujejo realno časovno sliko.