Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.07.2011

Brigadir Furlan na obisku v nacionalni gardi Kolorada

Danes, 11. julija, je na štiridnevni obisk v Združene države Amerike odpotoval poveljnik sil brigadir Branimir Furlan. Njegov gostitelj je poveljnik nacionalne garde Kolorada generalmajor Michael Edwards. Glavna tema tokratnega pogovora med poveljnikoma bo nadaljnje sodelovanje med Slovensko vojsko in nacionalno gardo Kolorada. Brigadir Furlan si bo v okviru obiska v Wyomingu ogledal Camp Guernsey, kjer je vojaško vadišče za urjenje enot velikosti brigade, obiskal pa bo tudi Center nacionalne garde Kolorada za usposabljanje posadk helikopterjev na visokih nadmorskih višinah.

Poveljnika sta se nazadnje srečala pretekli mesec v Sloveniji, in sicer pred dnevom državnosti, ko se je generalmajor Edwards skupaj z gostiteljem brigadirjem Furlanom v Ljubljani udeležil osrednje slovesnosti ob dnevu državnosti in mednarodnega festivala vojaških orkestrov v ljubljanskih Stožicah.

Slovenska vojska in nacionalna garda Kolorada tradicionalno sodelujeta že 17 let, med drugim trenutno sodelujeta tudi v mednarodni operaciji sil ISAF v Afganistanu, kjer v okviru 15. slovenskega kontingenta v skupini za mentoriranje in enoti za bojno podporo deluje tudi 12 pripadnikov nacionalne garde Kolorada.