Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.02.2012

Brigadir Furlan gostil poveljnika kopenske vojske Republike Hrvaške

Danes, 22. februarja, je na svoj prvi enodnevni uradni obisk v Slovensko vojsko prispel poveljnik kopenske vojske Republike Hrvaške generalmajor Dragutin Repinc z delegacijo. Njegov gostitelj je bil poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Branimir Furlan, ki je dopoldne gosta sprejel v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki. Sogovornika sta v pogovorih izmenjala informacije in izkušnje o delovanju obeh vojsk v mednarodnih operacijah in misijah, nadalje sta se pogovarjala o skupnem sodelovanju pri doseganju ciljev sil Nata in pridruževanju deklariranih zmogljivosti v strukturo sil Nata. Poveljnika sta se pogovarjala še o nadaljnjem dvostranskem sodelovanju na področju skupnega usposabljanja in izvajanju skupnih vaj.

Ob tej priložnosti je brigadir Furlan generalmajorju Repincu predstavil strukturo sil Slovenske vojske, ambicije in naloge sil, ki izhajajo iz doktrine, pa tudi glavne cilje sil Slovenske vojske, razvoj zmogljivosti sil in prednostne naloge na področju modernizacije.

V nadaljevanju obiska na Vrhniki so pripadniki in pripadnice 11. bataljona za zveze gostu predstavili delovanje sistema vojaških satelitskih povezav, nadalje sidrno postajo in sistem poveljevanja in kontrole ter v ta namen vzpostavili tudi videokonferenco s slovenskim kontingentom v silah ISAF v Afganistanu. Generalmajor Repinc si je ogledal tudi ostale naprave in opremo, ki jih ima bataljon v operativni uporabi.

Za tem so v Vojašnici generala Maistra v Mariboru generalmajorja Repinca gostili tudi pripadniki in pripadnice 74. motoriziranega bataljona ter mu predstavili oborožitev in opremo bataljona s poudarkom na srednjem kolesnem oklepnem vozilu svarun in sistemu C4I. Pri tem so gostu predstavili prednosti uporabe sistema v podpori poveljevanju s prenašanjem ukazov in sporočil, sledenju lastnim silam in označevanju ciljev.

Svoj obisk v Slovenski vojski je generalmajor Repinc sklenil z obiskom vojaškega objekta Kadetnica, kjer so mu pripadniki Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje predstavili objekt ter organizacijske enote poveljstva, ki delujejo v Kadetnici.