Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.03.2013

Brigadir Božič gostil bolgarskega kolega

Danes, 21. marca, je dvodnevni obisk v Slovenski vojski sklenil načelnik Obrambnega štaba bolgarskih oboroženih sil general Simeon Hristov Simeonov z delegacijo. Njegov gostitelj načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič je na pogovorih bolgarskemu kolegu predstavil potek preoblikovanja Slovenske vojske, nadalje izkušnje delovanja Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah, pogovarjala pa sta se tudi o dosedanjem in prihodnjem dvostranskem sodelovanju ter izmenjala poglede na varnostne razmere in perspektivo na Zahodnem Balkanu.

General Simeonov se je v nadaljevanju obiska mudil v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani, kjer se je srečal s pripadniki 1. brigade in pripadniki Brigade zračne obrambe in letalstva. Ob tej priložnosti je poveljnik 1. brigade polkovnik Miha Škerbinc gostu predstavil naloge in organiziranost enote ter dosedanje izkušnje iz mednarodnih operacij in misij. General Simeonov si je ogledal tudi tehniko in opremo enot 1. brigade, Enote za protokol ter Vojaške policije.

V nadaljevanju obiska v ljubljanski vojašnici je namestnik poveljnika Brigade zračne obrambe in letalstva podpolkovnik Roman Hrovat generalu predstavil poslanstvo, naloge in strukturo brigade, generala Simeonova pa so seznanili tudi z delovanjem 15. helikopterskega bataljona in njegovimi nalogami v okviru sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter z izkušnjami delovanja helikopterske posadke v mednarodni operaciji sil KFOR na Kosovu.

Foto: SOJ SV