Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.04.2016

Bolnišnica Role 2LM na Jesenicah odlično služila svojemu namenu

V ponedeljek, 18. aprila, je v Splošni bolnišnici Jesenice potekala primopredaja mobilne vojaške bolnišnice Role 2LM, ki je bila v operativni uporabi kar 287 dni.

Na slovesnem dogodku, na katerem se je direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar, dr. med., zahvalil Slovenski vojski za pomoč, je bil prisoten načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman. »Ko smo se leta 2014 prvič začeli pogovarjati o možnostih posoje bolnišnice Role 2LM je ideja takoj dobila pozitivno stališče Slovenske vojske. Zavedali smo se pomena, da z namensko opremo pomagamo državljanom in državljankam Republike Slovenije. K temu smo intenzivno pristopili in v naslednjem obdobju namestili mobilno bolnišnico Role 2LM. Projekt je bil izredno zahteven, saj je bila bolnišnica prvič uporabljena za namene nadomeščanja določene kapacitete, v tem primeru postavitve urgentnega bloka. Priprave so bile zahtevne in pripadniki Slovenske vojske smo pri tem pomagali po svojih najboljših zmožnostih. Ker se je bolnišnica postavljala za daljše obdobje, pomeni, da so bili pogoji drugačni, bistveno zahtevnejši od pogojev, ko se bolnišnica postavi za določene vaje. Poleg tega smo imeli tudi možnost, da smo lahko izvajali usposabljanje naših bolničarjev reševalcev in s tem pridobili znanja v povezavi z delovanjem v mobilni bolnišnici Role 2LM. Vsekakor je bila to obojestranska in zelo  koristna izkušnja, s katero smo omogočili normalno delovanje Splošne bolnišnice Jesenice, medtem ko smo mi pridobili bogate izkušnje,« je med drugim v imenu Slovenske vojske dejal načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman.

Prisotnim je poročilo o delovanju urgentne službe Splošne bolnišnice Jesenice v Role 2LM predstavil direktor bolnišnice Janez Poklukar, dr. med. Urgentna internistična in kirurška dejavnost Splošne bolnišnice Jesenice se je v prostore mobilne bolnišnice Role 2LM preselila v noči z 28. februarja na 1. marec 2015. V njej so nato brez večjih težav opravljali urgentno kirurško ambulanto, ambulantne posege v splošni in lokalni anesteziji, mavčarsko dejavnost, kontrolne kirurške preglede, rentgensko diagnostiko, internistično urgentno ambulantno dejavnost in seveda reanimacijo. V noči z 12. na 13. december 2015 so z opravljanjem urgentne internistične in kirurške službe v Role 2LM končali, saj so jo preselili v nove prostore urgentnega centra. V tem obdobju so opravili 17.936 kirurških prvih pregledov, 5.233 prvih internističnih pregledov, 6.661 pregledov v kontrolni kirurški ambulanti, kar vse skupaj pomeni 29.830 pacientov. Od tega je bilo sprejetih 4.184 pacientov, opravljenih 6.201 mavčarskih storitev in v operacijski dvorani izvedenih 3.023 malih posegov. Na RTG-aparatu je bilo narejenih 14.965 RTG-posnetkov. Zdravili so 114 bolnikov z akutnim koronarnim sindromom in 118 bolnikov z možgansko kapjo. V mobilni vojaški bolnišnici Role 2LM so dnevno obravnavali 104 paciente. Direktor Splošne bolnišnice Jesenice se je zahvalil Slovenski vojski, ki jim je omogočila opravljanje urgentne službe za vso zgornjo Gorenjsko. »Glavna skrb v času gradnje urgentnega centra je bila, kako zagotoviti nemoteno delovanje bolnišnice. To smo lahko zagotovili le s pomočjo Slovenske vojske, ki nam je posodila mobilno vojaško bolnišnico, v kateri smo 287 dni uspešno opravljali vso urgentno službo za zgornjo Gorenjsko. Že leta 1942, ko so začeli graditi Splošno bolnišnico Jesenice, je bil cilj sodobna bolnica, ki nudi vse zdravstvene storitve. K temu smo stremeli tudi leta 2015, ko smo imeli gradbišče okoli bolnišnice in ker je bolnišnica premajhna, smo urgentno službo po zaslugi Slovenske vojske opravljali v vojaški bolnišnici Role 2LM. Dobili smo izdelek, na katerega smo izredno ponosni, a če ne bi bilo sodelovanja s Slovensko vojsko, tega ne bi zmogli,« je dejal Janez Poklukar, ki je načelniku Generalštaba Slovenske vojske generalmajorju dr. Andreju Ostermanu izročil zahvalo in mu predal poročilo o delovanju urgentne službe Splošne bolnišnice Jesenice v Role 2LM.

V naslednjih dneh bodo pripadniki Logistične brigade mobilno vojaško bolnišnico Role 2LM preselili v Vojašnico Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, kjer se bo opravil remont, da bo bolnišnica septembra lahko na voljo za vajo Takojšen odgovor 2016.  

Fotografije: višji vojaški uslužbenec X. razreda Rajko Petek, OOJ

Poleg načelnika Generalštaba SV generalmajorja dr. Andreja Ostermana sta bila na dogodku prisotna tudi poveljnik Logistične brigade brigadir Milan Žurman in poveljnik Vojaške zdravstvene enote polkovnik Zoran Vobič.

Najprej je zbrane nagovoril načelnik Generalštaba SV generalmajor dr. Andrej Osterman.

Direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar, dr. med., je predstavil poročilo o delovanju Urgentne službe Splošne bolnišnice Jesenice v mobilni vojaški bolnišnici ROLE 2LM ter …

… izročil zahvalo …

… in poročilo načelniku Generalštaba Slovenske vojske.

Predstavniki Slovenske vojske in Splošne bolnišnice Jesenice ...

... so lahko zelo zadovoljni s prispevkom ob izgradnji novega Urgentnega bloka.

Mobilno vojaško bolnišnico ROLE 2LM bodo pripadniki 670. logističnega polka v dnevu ali dveh ...

... s pomočjo dvigala Faun in ...

... tovornjakov prepeljali v Vojašnico Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki.