Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.05.2011

Bojno streljanje Letalske šole z letali Pilatus PC-9M Hudournik

Pripadniki Letalske šole Slovenske vojske so med 9. in 11. majem na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček pri Postojni izvajali redno urjenje pilotov v streljanju, raketiranju in bombardiranju z letali Pilatus PC-9M Hudournik. Namen bojnega streljanja je ohranjati visok nivo izurjenosti pilotov in tehničnega osebja za izvajanje neposredne ognjene podpore iz zraka. Po ciljih na tleh so delovali z mitraljezi kalibra 12,7 mm, vadbenimi bombami BDU-33 in nevodenimi raketami kalibra 70 mm. Polno oborožen Hudournik lahko sicer v različnih kombinacijah, ponese dve bombi teže 250kg, štiri bombe teže 125kg, dva mitraljeza kalibra 12,7mm s po 250 naboji ali do 52 raket kalibra 70mm.
To urjenje je hkrati predstavljalo tudi pripravo na letos največjo vajo Brigade zračne obrambe in letalstva, ki bo potekala konec septembra na vadišču Krivolak v Makedoniji.
Urjenje pilotov so združili z usposabljanjem usmerjevalcev letalske podpore (FAC – Forward Air Controller). Slovenskim usmerjevalcem so se pridružili kolegi iz  letalskih sil ameriške vojske (USAF), ki imajo bogate bojne izkušnje iz operacij v Afganistanu in Iraku. Tam se neposredna podpora iz zraka izvaja praktično dnevno. S pomočjo slovenskih inštruktorjev in bojnega streljanja s Pilatusi so podaljšali svoja dovoljenja, saj Pilatus povsem ustreza Nato standardom za usposabljanje usmerjevalcem letalske podpore in zagotavlja optimalne pogoje ob nizkih stroških.
Letalska šola je nosilec šolanja pilotov letal in helikopterjev ter drugega letalskega strokovnega osebja Slovenske vojske. Piloti učenci opravljajo osnovno in nadaljevalno šolanje na letalih Zlin 242 in Zlin 143 ali helikopterjih Bell 206, bojno usposabljanje pa izbrani kandidati nadaljujejo na letalih Pilatus PC-9M Hudournik. Po končanem usposabljanju pridob Slovenska vojska bojne pilote, iz njihovih vrst pa Letalska šola zagotovi kakovosten inštruktorski kader.

FOTO 1: oboroževanje letala PC-9M

FOTO 2: odhod pilota PC-9M na bojno nalogo

FOTO 3: taktično poletanje para oboroženih letal PC-9M

FOTO 4: letalo PC-9M med mitraljiranjem ciljev na tleh

FOTO 5: odmetavanje vadbenih bomb

FOTO 6: letalo PC-9M med raketiranjem ciljev na tleh