Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

31.08.2009

Bojna skupina Sokol III prevzela območje odgovornosti na Kosovu


V ponedeljek, 31. avgusta, je v mednarodni vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći na zahodu Kosova potekala slovesnost ob primopredaji območja odgovornosti. Bojna skupina (BSk) Sokol II je območje za naslednjih 6 mesecev predala slovenski BSk Sokol III, s čimer je ta prevzela odgovornost nad 800 kvadratnih kilometrov velikim območjem občin Klina in Istok.


Podpolkovnik Pavle Jereb, poveljnik BSk Sokol II, je Natovo zastavo predal poveljniku Večnacionalnih sil Zahod, brigadnemu generalu Robertu Perrettiju, ki jo je predal novemu poveljniku BSk Sokol III, podpolkovniku Igorju Strojinu. Ob tej priložnost se je podpolkovnik Jereb v kratkem nagovoru zahvalil za dobro sodelovanje z večnacionalnimi silami Kfor in lokalnimi oblastmi ter zaželel novemu kontingentu uspešno opravljanje nalog. Pripadnice in pripadnike BSk Sokol je nagovoril tudi brigadni general Perretti in poudaril, da mu je v čast in ponos sodelovati s pripadnicami in pripadniki Slovenske vojske.


General Perretti je podpolkovniku Jerebu vročil Natovo medaljo in se mu zahvalil za sodelovanje. Polkovnik Dobran Božič, poveljnik 1. brigade, pa je generalu Perrettiju vročil medaljo Slovenske vojske za mednarodno sodelovanje.
BSk Sokol III sestavlja 566 pripadnic in pripadnikov slovenske, italijanske in madžarske vojske, od tega 336 slovenskih. V sestavi BSk Sokol deluje tudi 38 pripadnic in pripadnikov pogodbene rezervne sestave Slovenske vojske, vključuje pa še skupino za civilno-vojaško sodelovanje, oddelek vojaške policije, ambulanto ROLE-1 in inženirsko skupino.