Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.02.2012

Baza Villaggio Italia v objemu snežne kraljice

V preteklih dneh, ko se je zahodni del Slovenije boril z orkanskim vetrom, so na zahodu Kosova vladale izredne razmere zaradi ogromnih količin snežnih padavin, ki so za krajše obdobje ohromile tudi življenje v vojaški bazi Villaggio Italia.

Navdušenje, ki so ga za večino prebivalcev italijanske baze v Bijelom Polju s seboj prinesle prve ure sneženja, je z vztrajnim naraščanjem debeline snežne oddaje vse bolj hlapelo. Že po prvi noči je bila količina zapadlega snega tolikšna, da ceste tako v bazi kot izven nje ponekod niso bile več prevozne niti z zimsko opremo. Sneg je najostreje zarezal v vsakdanjik skupin za nadzor in povezavo (LMT), katerih poslanstvo je v celoti pogojeno z možnostjo uporabe komunikacij v območju njihovega delovanja. Pripadniki slovenskega kontingenta, nastanjeni v bazi, pa so bili zaradi preobilice snega prikrajšani za jutranje postroje ob dvigu zastave.

Čeprav je vsak pripadnik po svojih najboljših močeh poskušal prispevati k ureditvi tako delovnih kot bivalnih razmer v bazi, so levji delež doprinesle logistične enote. Medtem ko so avstrijski in italijanski kolegi s plugi znova odkrivali ulice, prekrite z belo odejo, so pripadniki ostalih kontingentov poskrbeli za prehodnost in dostop do objektov v uporabi njihovih nacionalnih enot. Snežna odeja, ki ob dnevnih padavinah še vedno vztrajno narašča, je v dolini Rugove višino 90 centimetrov in več nazadnje dosegla pred 30 leti. 

V večernih urah, ko se v italijanski vasi nad Pećjo prižgejo luči, pa vojaška baza zaživi v vsej svoji čarobnosti, ki jo lahko pričara samo neokrnjena zimska idila.