Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.10.2008

Baterija zračne obrambe ROLAND odhaja na skupno taktično bojno streljanje v Grčijo

Danes, 2. oktobra, odhaja raketna baterija Roland iz sestave 9. bataljona zračne obrambe na skupno taktično bojno streljanje v Grčijo, kjer bodo na Natovem strelišču NAMFI na Kreti skupaj z enotami zračne obrambe nemške in madžarske vojske izvedli taktično bojno streljanje z raketnimi sistemi Roland, Mistral in Patriot.

Konvoj 36 vozil bo iz vojašnice Ivana Cankarja krenil v dopoldanskem času prek Pivke v smeri Luke Koper, kjer bodo vozila vkrcana na trajekt. Slovenskemu konvoju se bo v Pivki pridružil tudi konvoj 18 vozil madžarskih oboroženih sil, ki je prispel v Slovenijo po železnici. Skupni konvoj bo nato proti Kreti odplul v popoldanskih urah.

Raketna baterija Roland se bo streljanja na Kreti udeležila s šestimi raketnimi orožji Roland, centrom za upravljanje z ognjem, mobilnim taktičnim operativnim centrom in spremljevalnimi vozili. V preteklem mesecu so udeleženci streljanja v Nemčiji opravili skupno urjenje, ki je predstavljalo namensko pripravo na izvedbo taktične vaje z bojnim streljanjem. Med urjenjem so bile izvedene priprave raketnih sistemov in njihova integracija, izvidovanje, seznanitev s taktično situacijo in preverjanje povezljivosti, v drugem delu pa je bilo izvedeno ocenjevanje pripravljenosti.