Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.06.2010

Baterija Roland na največji vaji zračne obrambe in letalstva v Evropi

Na nemškem vojaškem vadišču Heuberg od 14. junija poteka največja vaja zračne obrambe in letalstva v Evropi (Electronic Warfare Live Training Exercise – ELITE 2010), ki bo trajala do 2. julija. Vaje v elektronskem bojevanju in protielektronskem delovanju se je udeležilo 15 držav udeleženk in 7 držav opazovalk, skupaj 3500 pripadnikov vojska. Poleg organizatorja vaje, vojske Zvezne republike Nemčije, na vaji sodelujejo še vojske Avstrije, Belgije, Finske, Francije, Italije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Španije, Švedske, Švice, Turčije, Velike Britanije in Slovenije, ki se vaje udeležuje že sedmič. Američani, Čehi, Danci, Grki, Kanadčani, Latvijci in Madžari so vajo spremljali kot opazovalci.

Glavni namen vaje je združeno večnacionalno bojno usposabljanje v vodenju in kontroli posadk letalskih sil in zračne obrambe ter enot za nadzor in kontrolo zračnega prostora v pogojih elektronskega bojevanja. Posadke so se urile v elektronskem in protielektronskem delovanju ob zelo intenzivnem dogajanju v zračnem prostoru, na vaji pa so preverjali tudi stopnjo povezljivosti v okviru Natovih sistemov zračne obrambe ter sposobnost vključevanja v strukture poveljevanja in kontrole v zračni obrambi Nata.

Slovenski kontingent na vaji sestavlja 43 pripadnikov raketne baterije Roland iz 9. bataljona zračne obrambe, predstavnik poveljstva sil, ki je v združeni večnacionalni skupini za analize, predstavnik poveljstva 9. bataljona ki deluje v operativnem centru enot zemeljske zračne obrambe ter dva predstavnika iz obveščevalno izvidniškega bataljona, ki sta v koordinacijski celici za elektronsko motenje.

Poleg doseganja ciljev vaje ELITE 2010, so preizkusili tudi premične sposobnosti raketne baterije Roland.

Vajo ELITE, ki poteka že od leta 1991 in je od 2002 odprta tudi za članice Nata in Partnerstva za mir, je organiziralo poveljstvo nemških zračnih sil. Za izvedbo vaje so zagotovili 68 zračnih plovil, od tega 35 reaktivnih letal ter letala za zgodnje opozarjanje, protielektronsko in elektronsko delovanje, 17 helikopterjev ter 16 transportnih in podpornih letal. Za nemoteno izvajanje nalog vojaškega letalstva skrbi 1500 pripadnikov, ki delujejo v letalskih bazah v Zvezni republiki Nemčiji, Švici, Italiji in Franciji. V okviru enot zemeljske zračne obrambe na vaji sodeluje 1500 pripadnikov s 16 različnimi sistemi zračne obrambe, kot so Patriot, Skyguard, Mistral, Crotale, Stinger, SA-6 ter raketni sistem Roland Slovenske vojske. Vaja tako visoke intenzitete omogoča izjemno hitro napredovanje posameznikov in posadk pri opravljanju svojih nalog.

Foto: Simon Marolt

Roland in C160 Transall

Napad helikopterjev CH53 in Cougar

CH53 pri odmetavanju IR vab

Namerilec in vezist v Rolandu

V centru za upravljanje z ognjem