Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.11.2014

Astronavt Ronald M. Šega se je srečal s pripadniki 15. polka vojaškega letalstva

V torek, 25. novembra, se je ameriški astronavt, častnik in fizik slovenskega rodu Ronald M. Šega v okviru dvodnevnega obiska v Republiki Sloveniji in spremstvu generalmajorja Dobrana Božiča mudil na obisku v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki.

Delegacijo je sprejel poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Bojan Brecelj ter ji predstavil poslanstvo, naloge in strukturo polka vojaškega letalstva. V nadaljevanju je astronavt Šega predstavil izkušnje, pridobljene pri svojem delu, in odgovarjal na vprašanja pripadnikov. Ob tej priložnosti je podpolkovnik Brecelj generalmajorju Šegi v spomin vročil simbole letalstva Slovenske vojske. Obisk na letališču Cerklje ob Krki je delegacija končala z ogledom in predstavitvijo kontrolnega stolpa.

General Šega je kot ameriški astronavt leta 1994 poletel v vesolje, in sicer kot inženir poleta Discovery STS-60, kasneje je koordiniral urjenje posadk v vesoljskem sodelovanju Združenih držav Amerike in Rusije. Bil je poveljnik odprave Atlantis STS-76, med katero se je raketoplan združil z rusko vesoljsko postajo Mir. Trenutno je Šega predstojnik Univerze za fiziko v zvezni državi Colorado.

Foto: Jani Krošl, 15. PVL