Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.11.2017

Artilerijci 1. brigade izvedli bojno streljanje

V sredo, 29., in četrtek, 30. novembra, so pripadniki Baterije za ognjeno podporo Rodovskega bataljona 1. brigade izvedli artilerijsko bojno streljanje s havbicami TN90 155mm z namenom vzdrževanja usposobljenosti.

Na OSVAD Poček so pripadniki meteorološkega oddelka najprej postavili postajo in dvignili balon preko katerega so pridobili meteorološke podatke. Te podatke so nato uporabili pripadniki računskega oddelka pri izračunih elementov za izstrelitev projektila. Medtem pa so pripadniki ognjenega voda postavili havbice na ognjeni položaj in pripravili orožja za delovanje. V celotnem procesu sodelujejo tudi artilerijski izvidniki, ki opazujejo cilj ter posredujejo potrebne podatke računskemu oddelku, na podlagi katerih izračunajo elemente kot so kotomer in daljinar ter jih nato posredujejo ognjenemu vodu TH TN 155mm za izstrelitev projektila.

Z izvedbo bojnih streljanj pripadniki artilerijske baterije dosegajo ustrezno usposobljenost in pridobivajo nove izkušnje s katerimi zagotavljajo ognjeno podporo enotam 1. brigade. Pri izvedbi so sodelovali tudi pripadniki Baterije za ognjeno podporo Rodovskega bataljona 72. brigade, za zdravstveno oskrbo in varnost pa so poskrbeli pripadniki Vojaške zdravstvene enote ter gasilci.

Fotografije: stotnica Tonja Ana Delopst, OOJ

Artilerijci 1. brigade izvedli bojno streljanje.

Delo v meteorološki postaji.

Pripadnika računskega oddelka pri izračunavanju elementov.

Izstrel projektila.

Artilerijski izvidniki med opazovanjem cilja.

Cilj zadet.

Posadka na ognjenem položaju.