Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.03.2015

Artilerci počastili spomin na Jurija Vego

Preteklo soboto so se artilerci Baterije za ognjeno podporo 1. in 72. brigade Slovenske vojske (1. in 72. BR SV) udeležili slovesnosti ob 261. obletnici rojstva Jurija Vege. Na njegovi domačiji v Zagorici pri Ljubljani so sodelovali s častno stražo ter ob baronov spomenik položili venec.

Atrilerci 1. in 72. BR SV so se ob tej priložnosti spomnili izjemne osebnosti in velikega artilerijskega strokovnjaka, na katerega so sami še posebno ponosni, zato na Vegov rojstni dan, 23. marca, svoj dan praznuje tudi artilerija SV. Danes ta pomeni sodoben rod z veliko ognjeno močjo. Sposobna je izvajati nenaden, močan, točen in učinkovit artilerijski ogenj ter sodelovati v protioklepnem, protidesantnem in protiartilerijskem boju.

Jurij Vega je bil izvrsten znanstvenik, matematik, artilerijski častnik, profesor na vojaški akademiji na Dunaju, konstruktor artilerijskega orožja, avtor številnih tehničnih artilerijskih priročnikov in izvrsten strateg, kar je v letih od 1789 do 1797 dokazal tudi na številnih bojiščih od Beograda na vzhodu do Rena na zahodu Evrope. Artileriji se je zapisal leta 1780, ko se je preselil na Dunaj. Po letu dni je začel poučevati na artilerijski šoli in se vzpenjati po vojaški hierarhiji. Po sedmih letih je bil že stotnik in profesor na elitni vojaški šoli. V vojaški suknji je preživel 22 let svojega življenja, od tega sedem let na različnih bojiščih. Za avstrijsko artilerijo je izdelal prve balistične tablice, vanje pa vključil praktična navodila za metanje bomb. Razvil je balistične enačbe za izračunavanje elevacijskega kota, naboja, začetne hitrosti, deformacije parabole in dometa. Tovrstne balistične tablice in izračuni so še danes osnova pri izvedbi artilerijskih streljanj v vseh vojskah na svetu.

Za svoje uspehe in zasluge je dobil čin podpolkovnika in viteški križec Marije Terezije, cesar Franc II. pa mu je podelil naslov barona.