Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.06.2016

ANAKONDA 16 v polnem zamahu

Na letošnji vaji ANAKONDA je tudi za Slovensko vojsko vsak dan pestrejše. Oblikovana je bila večnacionalna namenska skupina za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (JRKBO), katere zelo pomemben del so prav slovenski vojaki. Ogrodje te večnacionalne enote je Četa za JRKBO 1. brigade Slovenske vojske (ČJRKBO/1. BR SV), podrejena sta ji dva tovrstna voda oboroženih sil Poljske ter vod hrvaške vojske, poveljuje pa ji slovenski častnik.

123 pripadnikov je s 40 vozili izvedlo 35 kilometrov dolg premik in dekontaminiralo moštvo ter materialno-tehnična sredstva (med drugim 150 pripadnikov in 50 vozil) dveh pehotnih čet bataljona španskih oboroženih sil, ki sicer delujeta v Natovih namenskih silah zelo visoke pripravljenosti (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF).

Slovensko dekontaminacijsko postajo sta obiskala tudi poveljnik španske brigade v Natovih VJTF in poveljnik slovenske čete na vaji nadrejenega bataljona. Ta je po končani aktivnosti izpostavil visoko stopnjo usposobljenosti slovenske ČJRKBO, ki je »nalogo opravila z odlično profesionalnostjo. Polkovnik Andrej Žmuda, sicer poveljnik 4. polka za JRKBO poljskih oboroženih sil, je še dodal »vsi v nalogi sodelujoči – poleg Slovencev še Hrvati, Litvanci, Poljaki in Španci – pa so izmenjali dragocene izkušnje s področja JRKBO tudi za poglobitev prihodnjega sodelovanja v mednarodnem okolju«.

Fotografije: naddesetnik Miha Prijatelj in stotnik Artur Skaralewicz.