Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.06.2015

Ameriški kadeti obiskali Slovensko vojsko

V soboto, 13. junija, je obisk v enotah Slovenske vojske zaključilo 28 ameriških kadetov, vključenih v program šolanja rezervnih častnikov ameriške vojske (Reserve Officers' Training Corps). Vsako leto obiščejo 40 držav po svetu z namenom spoznavanje kulture, zgodovine, jezika in obrambnih zmogljivosti posameznih držav. V Sloveniji so jim bile predstavljene politične, obrambne in vojaške strukture ter vojaško šolstvo.

Med obiskom, ki je potekal od 22. maja,  so se skozi različne aktivnosti v 430. mornariškem divizionu in 1. brigadi Slovenske vojske seznanili z oblikami dvostranskega sodelovanja med državama na obrambnem področju, z zgodovino Slovenije, slovenskim jezikom, politično ureditvijo, šolskim sistemom ter obrambnimi in vojaškimi strukturami. Vključeni so bili v priprave in izvedbo strelskega usposabljanja, udeležili pa so se tudi strokovne ekskurzije o Soški fronti ter obiskali Park vojaške zgodovine v Pivki.

Zadnji teden so preživeli v Šoli za častnike Centra vojaških šol, kjer so jim predstavili program Šole za častnike Slovenske vojske in Šole za tuje jezike, obiskovalci pa so predstavili Vojaške akademije Združenih držav Amerike (USMA), karierni razvoj častnikov in program usposabljanja rezervnih častnikov. V nadaljevanju so skupaj s slovenskimi kandidati za častnike izvajali praktične naloge, kot je postopek »reakcije na stik« in izvedli štabno obravnavo bojev Pohorskega bataljona. V ta namen so izvedli orientacijski pohod s Treh kraljev na Osankarico, na Treh žebljih pa zgodovinsko predavanje o bojih proti okupatorju med 2. svetovno vojno.

Med obiskom so si ameriški kadeti skupaj s slovenskimi kandidati za častnike ogledali tudi mariborske znamenitosti.

Fotografije: desetnik Luka Mitrovič, 72. brigada SV in vojakinja Martina Podkrižnik, 1. brigada SV