Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.10.2012

Aktivnosti na vaji Saber Junction 2012 se nadaljujejo

V petek, 19. oktobra, so vadbišče Hohenfels v Zvezni republiki Nemčiji zapustili pripadniki in pripadnice slovenskega kontingenta, ki so na mednarodni vaji Saber Junction 2012 že opravili svoje aktivnosti in so se v večernih urah varno vrnili v domovino. Na vaji do 31. oktobra ostajajo pripadniki 9. bataljona zračne obrambe, 14. inženirskega bataljona, 15. helikopterskega bataljona in Letalske šole Slovenske vojske. Za potrebe logistične oskrbe in zagotovitve komunikacij bodo na vaji še naprej skrbeli pripadniki 670. logističnega bataljona in 11. bataljona za zveze.

Vseh 89 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, ki so po operativnem premoru spet umeščeni nazaj v taktično situacijo, nadaljujejo svoje aktivnosti.

Pripadniki 14. inženirskega bataljona utrjujejo obrambne položaje za potrebe tretjega bataljona drugega regimenta Stryker, pripadniki 15. helikopterskega bataljona s helikopterjema Bell 412 in Cougar AS532AL izvajajo transport moštva in materialnih sredstev ter se preizkušajo v taktičnem letenju v oteženih dnevnih in nočnih pogojih letenja, podporo enotam iz zraka pa zagotavljajo pripadniki Letalske šole s tremi letali Pilatus PC-9M.

Da bi bili vsi pogoji za delovanje približek realnim razmeram, pripadnikom na vaji služi tudi vreme, ki je z meglo, rahlim rosenjem in nizkimi temperaturami poskrbelo, da so razmere na vaji resnično vojaške.

Poveljnik slovenskega kontingenta na vaji polkovnik Robert Glavaš je pripadnike in pripadnice v nove izzive pospremil z besedami, da se tisto pravo učenje vojaka lahko dogaja le v realnih pogojih, ob reševanju resničnih problemov in na neznanem terenu, zato bo vse, kar bo vsak posameznik spoznal in občutil, mnogo bolj njegovo kot bi bilo, če bi mu o tem zgolj nekdo pripovedoval v učilnici.

V Večnacionalnem združenem centru za usposabljanje (angl. Joint Multinational Readiness Center – JMRC) v Zvezni republiki Nemčiji na več kot 3.400 kvadratnih kilometrov velikem območju poteka največja vaja ameriške vojske v Evropi, na kateri poleg 18 držav s pripadniki Slovenske vojske sodeluje tudi Republika Slovenija.