Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.02.2013

Aktivno vojaško kariero končal brigadir Marjan Balant

V četrtek, 31. januarja, smo se v Slovenski vojski tudi uradno poslovili od brigadirja Marjana Balanta, ki je končal aktivno vojaško kariero. Dosedanji načelnik Verifikacijskega centra Slovenske vojske je prevzel novo dolžnost, dolžnost brigadirja v zasluženem pokoju.

Na obrambnem področju je bil brigadir Balant prisoten vse od leta 1981, ko je kot rezervni častnik opravljal naloge načelnika varnostnega organa brigade tedanje Teritorialne obrambe, še istega leta pa se je kot referent za popolnjevanje in mobilizacijo oboroženih sil zaposlil v upravnem organu za ljudsko obrambo v Grosuplju. Svojo vojaško kariero je nadaljeval v Pokrajinskem štabu Teritorialne obrambe v Ljubljani. Pripadnik Manevrske strukture narodne zaščite in veteran vojne za Slovenijo je bil leta 1993 imenovan za poveljnika 5. pokrajinskega poveljstva Slovenske vojske, funkcijo pa je opravljal do leta 1998, ko je za eno leto prevzel poveljevanje 52. brigadi Slovenske vojske. Pozneje je opravljal dolžnost načelnika Centra za vojaškozgodovinsko dejavnost, bil načelnik Sektorja za obveščevalno-varnostne zadeve v Generalštabu, načelnik kabineta in načelnik Združenega sektorja za kadre, od maja 2009 pa je brigadir Balant opravljal dolžnost načelnika Verifikacijskega centra Slovenske vojske.

Ob odhodu iz aktivnih vojaških vrst je novega upokojenca izpred Ministrstva za obrambo, skozi kordon vojakov in mimo spomenika Rudolfa Maistra, slovesno pospremil načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič.
 

Foto: Bruno Toič, MORS