Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.11.2008

72. brigada Slovenske vojske obeležila 16 let delovanja

V petek, 21. novembra, je v Narodnem domu v Mariboru potekala slovesnost v počastitev dneva 72. brigade Slovenske vojske, ki so se je poleg predstavnikov vrha Slovenske vojske in mestnih oblasti udeležili tudi predstavniki borčevskih in veteranskih organizacij ter potomci generala Rudolfa Maistra.

72. brigada Slovenske vojske je po številu enot največja enota Slovenske vojske. Njene korenine segajo v dneve neposredno po osamosvojitvi Republike Slovenije, formalno pa je bila ustanovljena v letu 1992. Danes v svoji sestavi združuje 5 bataljonov in samostojni vod, ki so razporejeni po vsem ozemlju Republike Slovenije.

Slavnostni govornik na slovesnosti brigadir Alan Geder, poveljnik sil Slovenske vojske, je poudaril, da 72. brigada daje pomemben prispevek tako v okviru nacionalnih kot mednarodnih vojaških obveznosti Republike Slovenije. Ponovil je zahvalo za uspešno vodeno in izvedeno vajo Zmožnosti SV 2008 ter dejal, da bo ob tako uspešno izvajanih nalogah 72. brigado tudi v prihodnosti čakalo še dosti pomembnih projektov.

Ob tej priložnosti je poveljnik 72. brigade podpolkovnik Ernest Anželj najzaslužnejšim podelil priznanja brigade. Slovesnost so s kulturnim programom popestrili dijaki in dijakinje II. gimnazije Maribor. Pred koncem sta goste in pripadnike brigade nagovorila tudi avtor črtic o Rudolfu Maistru Tone Partljič in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik. Oba sta poudarila pomen ohranjanja domoljubja tako v našem zgodovinskem spominu kot tudi v vsakdanjem življenju in izrazila zadovoljstvo, da 72. brigada to poslanstvo z roko v roki s civilnimi oblastmi uspešno opravlja že vrsto let.

Po slovesnosti so predstavniki Slovenske vojske skupaj z mestno občino Maribor in predstavniki veteranskih in borčevskih organizacij položili vence pred spomenik borcev za severno mejo, spomenik generala Maistra na Maistrovem trgu in doprsni kip Maistra v avli mestne občine Maribor. Poveljniki 72. brigade so obiskali tudi družinsko grobnico Maistrovih na pobreškem pokopališču.